Näytepalanpidike vedeneristeen mittaamisessa

Näytepalan­pidike – versio 3

Työmaalla syntynyt tuoteidea auttaa vedeneristeen mittaamisessa ja parantaa mittaustarkkuutta. Tuhannet käyttäjät ovat todenneet näytepalanpidikkeen toimivaksi työkaluksi. Pidikettä on kehitetty palautteiden perusteella ja nyt käyttövuorossa on kolmas ja saranaton versio - NPP3.

Näytepalanpidike sai alkunsa työmaalta. Version 0-virkaa toimitti A4 arkki, joka oli taiteltu kahden riman pätkän ympärille ja niitä puristi yhteen kuminauha. Luonnollisestikaan, paperinkappale ei ole kovin kestävä ja likaantuu ja rispaantuu työmaalla hetkessä. Pidikkeen syntyminen sai alkunsa tarpeesta pitää vedeneristeen näytepala paikallaan sillä aikaa, kun sitä katsellaan luupin läpi. Varsinkin, jos näytepalasta pitää saada otettua valokuva luupin läpi, valvojalta loppuu kädet ilman pidikettä. Tämän paperivirityksen tilalle kehitettiin näytepalanpidike, joka on suunniteltu nimenomaisesti vedeneristeen näytepalan pitämiseen paikallaan mittauksen aikana ja kestää työmaaolosuhteita.

Näytepalanpidikkeestä on käytössä kolmas versio, NPP3. Ruiskuvalamalla valmistettu tuote on edellisiä käytettävämpi ja kestävämpi. Valmistustekniikan myötä muovijätteen määrä vähenee huomattavasti.

Kehitystyötä asiakaspalautteen perusteella

Pidikettä on ollut satavilla jo yli viiden vuoden ajan. Pidike on kehittynyt pienin askelin matkan varrella. Ensimmäisessä kehitysversiossa NPP1 saranatapit olivat metallia ja laippa oli vain ulkopuolella. Saranoista tuli palautetta ja niitä hävisi. NPP2 versiossa saranoita parannettiin ja ne muuttuivat muoviseksi ja paremmin paikallaan pysyväksi. Saranatappeja saatiin kuitenkin lähettää asiakkaille varaosina edelleen. Etenkin oppilaitokset ovat kunnostautuneet tässä. Opiskelijoilla vaikuttaa olevan jonkinlainen pakko räjäyttää pidike osiksi ja sitten kun saranatapit pyörivät kaapin alle, ongelma on ollut helppo korjata asettamalla leveä kuminauha paikalleen ja pidike takaisin koteloon – seuraavan käyttäjän ongelmaksi. Saranoista se siis lähti.

Valmistustekniikalla vähemmän jätettä ja parempaa käytettävyyttä

Ensimmäinen ja toinen versio tehtiin sorvaamalla pidike, eli perinteisesti koneistamalla muovia lastuamalla. Valmistustekniikka aiheutti rajoitteita tuotteen parantamiseen. Vuoden 2020 lopulla Painetec päätti muuttaa tuotteen valmistustekniikkaa. NPP3 versio on valmistettu ruiskuvalamalla. Ruiskuvaletussa osassa saranatapit pystyttiin korvaamaan kiinteillä osilla ja ne eivät lentele enää pitkin luokkahuoneiden lattioita, vaikka Jakke ja Sepi päättäisivät purkaa pidikkeen alkutekijöihinsä. Uuden valmistustekniikan myötä myös muovijätteen määrä valmistuksen aikana väheni 99%. Lisäksi tuotteeseen käytetty kokonaismateriaalin määrä pieneni, kestävyyden ja käytettävyyden kärsimättä. Uusi valmistustekniikka näkyy myös tuotteen hinnassa, joka on entistä halvempi.

Värikäs vedeneriste erottuu valkoisessa pidikkeessä terävästi

Näytepalan pidikkeellä on vakiintunut käyttäjäkunta. Selvästi suurin osa työmaalla vedeneristeen kalvonpaksuusmittauksia tekevistä henkilöistä on sitä mieltä, että tuote on erittäin hyödyllinen. Osa luupin käyttäjistä on kuitenkin sitä mieltä, että näytepala pysyy hyvin kädessä ilman pidikettä – näin varmasti onkin silloin, kun vesieristettä tarkastetaan satunnaisesti tai esimerkiksi omalla työmaalla ja tuloksia ei tarvitse dokumentoida. Pidikkeen hyödyllisyys korostuu silloin, kun olosuhteet ovat vähän huonot, kuten työmaalla yleensä on. Vedeneristeestä leikattu näytepala pysyy pidikkeessä paikallaan ja kontrasti värillisen vedeneristeen ja valkoisen pidikkeen välillä parantaa mittaustarkkuutta. Näytepalanpidikkeellä on nykyisin jo reilusti yli 1000 käyttäjää työmailla.